Dureri de spate – simptome, cauze si solutii
Durerea de spate este, ca toate celelalte dureri, o suferinta fizica. Se mai spune ca este tributul pe care omul il plateste pozitiei ortostatice. Din pacate este una dintre cele mai comune probleme de sanatate ale zilelor noastre. Din cauza stilului de viata sedentar, circa 8 din 10 persoane au o astfel de problema in cursul vietii, cel putin o data.
1. Dureri de spate – localizare si simptomatologie
Durerea de spate poate fi localizata:
- doar intr-o anumita zona (de ex.: durerea de mijloc sau lombara, durerea toracala, in zona omoplatilor) si durere in partea cervicala (pe trapez si muschii cervicali)
- sau poate aparea pe o portiune mai intinsa a spatelui.
Durerea localizata poate iradia sau se poate extinde si catre alte zone ale corpului. Durerea de spate poate sa apara ocazional din cauza anumitor factori sau poate fi cronica, adica poate sa dureze mai mult de doua-trei luni.
Simptomele sunt de durere si disconfort la nivelul spatelui sau in anumite zone ale acestuia. Atunci cand avem astfel de simptome trebuie sa urmarim :
- cand a aparut durerea;
- ce anume a determinat durerea: miscarea brusca, torsiuni ale spatelui necontrolate, ridicari de greutati;
- cat de des apare durerea;
- ce amelioreaza durerea;
- ce agraveaza durerea;
- ce limitari functionale (de mobilitate) determina durerea.
2. Dureri de spate – care sunt posibilele cauze?
In ultimii ani se pune tot mai des intrebarea: de ce a devenit atat de frecventa durerea de spate in zilele noastre? Raspunsul este:
- Sedentarismul;
- Obezitatea – care determina presiune asupra coloane vertebrale;
- Postura incorecta;
- Accidente cu traumatisme ale coloanei vertebrale.
Chiar daca, de cele mai multe ori, durerea de spate are o cauza fizica, in unele cazuri poate fi determinata de stres. Cand treci printr-o perioada stresanta, tensionata, muschii paravertebrali se contracta, iar durerea de spate poate fi foarte mare.
3. Ce poti face in prima faza daca ai dureri de spate?
In prima faza este recomandat repausul. In anumite cazuri se reduc pe cat posibil urmatoarele pozitii:
- stat prelungit in picioare;
- pozitie de flexie a trunchiului (aplecarea tunchiului spre inainte cu genunchii intinsi);
- ridicarea greutatilor;
- evitarea miscarilor bruste;
- stat prelungit pe scaun.
Daca in 2-3 zile durerea nu cedeaza, este recomandat sa mergem la doctor pentru investigatii amanuntite: consult de specialitate, radiogafie, RMN.
4. Exercitii fizice pentru eliminarea durerilor de spate
Daca nu mai suntem in faza acuta si medicul ne recomanda sa facem exercitii fizice specifice afectiunii pe care o avem, acestea trebuie sa fie executate cu mare prudenta, in prezenta unor specialisti in domeniu.
Iata cateva exercitii specifice pentru durerile de spate:
- Exercitii de ridicare partiala cu genunchiul la piept/ 10 repetari:
- Ridicari de picioare in sus, alternativ, din culcat cu fata in sus /10 repetari:
- Exercitii de aplecare succesiva a genunchilor pe stanga si pe dreapta/ 10 repetari:
- Exercitii de arcuire partiala a trunchiului/ 10 repetari:
5. Tipuri de masaj recomandate pentru dureri de spate
Cel mai potrivit tip de masaj atunci cand ai dureri de spate este masajul terapeutic.
Terapia prin masaj decontractureaza si relaxeaza musculatura, ligamentele, articulatiile; este lipsita de efecte secundare. In plus, te scapa de insuportabilele dureri de spate. Masajul terapeutic se efectueaza cu creme atiinflamatorii specifice afectiunii respective.
Initial, in stadiul in care durerea este prezenta, se va face o cura de minim 5-6 sedinte, alternand o zi da, una nu, dupa care putem face un masaj de 2 ori/ saptamana pana la eliminarea totala a durerii.
Chiar si dupa ce durerea nu mai este prezenta, se recomanda efectuarea unei sedinte o data pe saptamana sau cel putin o data la 2 saptamani pentru intretinerea unui tonus bun al musculaturii. Beneficiile masajului in cazul durerilor de spate sunt multiple, insa un lucru este cert: pe parcursul sedintei, in creier sunt eliberate cantitati mari de endorfine si de serotonina, hormoni ai starii de bine, astfel incat semnalele durerii nu mai ajung la creier, iar hormonul de stres nu mai este secretat.
Articol scris de Elena Trifan,
Kinetoterapeut & Antrenor Personal