Care sunt secretele unui masaj de reflexoterapie?

Reflexoterapie
14
sept. 2017

Putina istorie 

Inscriptii hieroglifice doveditoare ale practicarii acestei terapii au fost descoperite si in mormantul medicului din Saqqara, Egipt, acest lucru relevand faptul clar ca reflexoterapia se practica si in Egiptul antic. Traducerea hieroglifelor este foarte frumoasa dar nu surprinzătoare, pacientul spune: „Nu ma rani!” iar terapeutul raspunde: „Voi actiona astfel incat ma vei lauda!”

Spre sfarsitul anilor 1930, dr.Eunice Ingham, un renumit kinetoterapeut american, a pus bazele reflexologiei moderne, aceasta terapie fiind personal verificata, reverificata si testata pe numerosii ei pacienti. Ea a constatat ca reflexele din talpi sunt imaginea exacta in oglinda a organelor din corp si a intocmit harti cu fiecare punct reflexogen si organul tinta. Ea a publicat aceste cercetari, rezultatele si hartile picioarelor, asa cum le cunoastem astazi, în prima ei carte intitulata: “Picioarele pot spune povesti”.

In zilele noastre, reflexoterapia este considerata o metoda de tratament alternativa, neinvaziva, eficienta si unanim acceptata.

Ce beneficii are o sedinta de reflexoterapie?

Reflexoerapia stimuleaza eliminarea toxinelor, imbunatateste circulatia si sustine sistemul imunitar, restabilind echilibrul corpului intre yin si yang, incurajand autovindecarea si intarind corpul. De asemenea, stimuleaza si energizeaza corpul astfel incat este ideal pentru persoanele care au nevoie de o reincarcare fizica sau ale caror sisteme imunitare au nevoie de un impuls.

Este un tratament puternic, mult mai mult decat un simplu masaj pentru picioare, iar daca este facut corect, este profund relaxant.

Beneficiile reflexoterapiei sunt nenumarate, aceasta ameliorand cu success atat boli cronice cat si acute, dintre care: durerile de cap, migrena, insomnia, nervozitatea, depresia, stresul, atacurile de panica, perturbari functionale ale organelor interne (rinichi, ficat, plamani, pancreas etc), tulburari endocrine (hiper si hipotiroidie, paratiroidita, afectarea suprarenala, reglarea ciclului menstrual, tulburari de menopauza, deficiente de crestere la copil, osteoporoza, disfunctii sexuale, sindrom premenstrual) si metabolice (obezitate, diabet), reumatism, sindromul mainilor si picioarelor reci, afecţiuni ORL, astm, sinuzita, efectiuni digestive.

Cine poate face reflexoterapie?

De aceasta terapie pot beneficia atat copii cat si adultii ori persoanele varstnice. Este o metoda sigura care poate fi aplicata si in timpul sarcinii, lauziei cat si inaine ori dupa anumite interventii chirurgicale.

Ce presupune şi cum se face un masaj de reflexoterapie?

Majoritatea oamenilor cred ca reflexoterapia este un masaj al picioarelor si in momentul in care beneficiază de un tratament reflexogen se sperie de discomfortul aparut in urma aplicarii manevrelor de presopunctura. Ei deseori solicita ca manevrele sa fie blande, sa se poata relaxa, insa trebuie sa inteleaga ca de cele mai multe ori acest tratament este incompatibil cu somnul pe patul de masaj, reflexoterapia fiind un presomasaj nu un masaj SPA.

Ritualul de stimulare a circulatiei dinaintea tratamentului este foarte important si presupune imbaierea picioarelor intr-un vas cu apa calda ce contine saruri aromate si anumite uleiuri esentiale, iar pe parcursul desfasurarii sedintei, piciorul pe care nu se lucreaza este invelit cu un prosop.

Hidratarea este de asemenea foarte importanta iar pacientii sunt sfatuiti sa consume apa sau ceai inainte, in timpul si dupa sedinta de reflexoterapie pentru eliminarea toxinelor din organism.

Preambulul sedintei de reflexoterapie consta in efectuarea catorva manevre blande menite sa activeze circulatia si sa imbunatateasca drenajul limfatic, precum si sa “incalzeasca” si sa relaxeze musculatura pregatind piciorul pentru stimularea si activarea punctelor reflexe ce vor urma.

Masajul reflexogen presupune aplicarea de catre terapeut a unor presiuni, rotatii, frictiuni si miscari energice cu degetele si nodozitatile mainii pe punctele reflexe ale picioarelor pacientului, dupa o anumita schema si intr-o anumita ordine, cu intentia de a le stimula sa transmita impulsuri nervoase catre organului tinta, aceste manevre alternand cu manevre de drenaj menite sa induca relaxare pacientului.

Sedinta se incheie cu manevre de mobilizare pasiva a gleznei precum si cu scuturari blande ale piciorului.

Care sunt contraindicatiile masajului de reflexoterapie?

Persoanelor ce sufera de eczeme, afectiuni ale pielii sau tromboze, este interzisa activarea acestor zone, deoarece se pot pune in miscare cheagurile de sange, obturand vasele sangvine in organele vitale pentru organism.

De asemenea, reflexoterapia este contraindicata in cazul persoanelor cu cancer, boli psihice sau boli infecto-contagioase.

Terapeutul Salus recomandă

Viata noastra este frumoasa dar si incarcata de stres si tensiuni care la un moment dat afecteaza echilibrul energetic al corpului nostru. Incepem sa nu ne mai simtim confortabil in propria piele sau in prezenta prietenilor si colegilor nostri, sa nu mai dam randament la locul de munca sau chiar sa apara probleme de sanatate (depresii, sterilitate, probleme digestive, hipertensiune etc). Trebuie sa tinem cont de aceste semnale, sa actionam, sa readucem echilibrul si starea de calm indispensabile unei vieti de calitate. Astfel, recomand efectuarea unei sesiuni de 10 – 15 sedinte (cu pauza de maxim 48 ore intre ele), apoi sa se continue cu o sedinta de intretinere pe saptamana.

Recomand ca inainte si dupa terapie sa nu se manance (1,5 – 2 ore), doar sa se consume apa sau ceai.

Dupa  primele sedinte este posibil sa apara reactii de detoxifiere (transpirtie acida, urina mai colorata si cu un miros intepator etc). Aceste lucruri sunt normale ca rezultat al reflexoterapiei, nu va speriati ci continuati sedintele pentru a avea rezultate complete.

Va asteptam cu mare drag in centrul nostru!


 

ABOUT THE AUTHOR

Centrul Salus

Leave A Comment