Oferta speciala

Un antrenament bun inseamna un antrenament bine pus la punct astfel incat sa obtii cele mai bune si rapide rezultate. Asa se face ca foarte multi dintre voi, cei care mergeti la sala, va uitati in stanga si-n dreapta si va intrebati de ce cei care se antreneaza cu antrenor peronal au cele mai bune rezultate. Raspunsul este clar: pentru ca au un plan de antrenament.

Fara acest plan, tot efortul tau poate fi in zadar. Secretul nu consta in exercitii pe care le cunosc doar antrenorii personali. Secretul consta in aplicarea corecta a lor in functie de forma ta fizica. Antrenorul va pleca mereu de la exercitii de baza care iti vor aduce intotdeauna cele mai bune rezultate si va urma intotdeauna planul de antrenament care este alcatuit din exercitii pentru incalzire, antrenamentul propriu-zis si stretchingul.

Aceasta ultima parte a antrenamentului, stretchingul, este cel mai putin inteleasa si nimeni nu-i da importanta si nu se oboseste sa o puna in practica, avand impresia ca nu aduce niciun beneficiu. Adevarul este, insa, ca fara aceasta parte a antrenamentului, rezultatele nu vor atinge 100% din eficienta.

Specialistii nostri spun, din experienta lor, ca unul dintre motivele pentru care eviti stretchingul este pentru ca nu stii ce exercitii sa faci sau cum sa le faci corect, asa ca am decis sa va prezentam cateva dintre beneficiile aduse de aceste intinderi pentru ca voi sa intelegeti importanta acestora.

In primul rand exista 5 categorii de exercitii de stretching:

  • stretching activ (in care tragi tu de un membru si-l intinzi);
  • stretching pasiv (in care lasi forta gravitationala sa traga de membru si sa intinda muschiul, atarnat la bara);
  • stretching dinamic (in timpul miscarii, mentii fiecare pozitie cel putin 2-3 sec, pulsatiile);
  • stretching asistat (momentul in care altcineva te ajuta sa intri si sa stai in pozitia de intindere maxima).

Ca si rezultate, imbunatatirea flexibilitatii si mobilitatii este argumentul cel mai apreciat in urma sedintelor de stretching. Acestea fac miscarea mai libera, mai usoara, previne durerea secundara unor afectiuni reumatismale-degenerative (spondiloze, anchiloze) si micsoreaza intensitatea eventualei febre musculare. Persoanele predispuse sa dezvolte rupturi musculare, intinderi musculare sau tendinite (inflamatia tendonului), le recomandam executarea regulata a stretchingului.

Sedintele de stretching este necesar sa inceapa cu efectuarea unor exercitii usoare care sa solicite musculatura si ligamentele treptat, si nu brusc. Stretchingul este mult mai eficient daca se efectueaza dupa o prealabila incalzire generala, efectele fiind doar temporare daca se realizeaza pe o musculatura rece si flasca. Exercitiile de stretching trebuie efectuate cu rabdare, lent, pana la obtinerea unei tensiuni care sa confere efectul scontat. Fibrele musculare antrenate in exercitiul de stretching trebuie sa ramana intinse pentru aproximativ 15-30 de secunde, fiind urmate apoi de o relaxare totala a regiunii respective.

Cresterea masei musculare – putini stiu – apare atunci cand se produc microleziuni la nivelul fibrei musculare. Aceste microleziuni se vindeca depunand tesutul nou peste cel vechi, astfel apare un muschi mai puternic si mai mare. Insa, ceea ce iarasi nu stiu multi, este faptul ca ridicarea greutatii nu provoaca atat de multe microleziuni precum intinderea musculaturii, lent si maxim. Practic, poti provoca mai multe microleziuni la nivelul fibrei musculare daca intinzi muschiul respectiv la finalul antrenamentului decat sarind peste aceasta etapa.

Din ce in ce mai multe persoane vor muschi proeminenti sau mai reliefati, insa acest lucru vine la pachet cu lipsa mobilitatii. De aceea, practicarea stretchingului te ajuta sa iti pastrezi flexibilitatea, sa executi cu usurinta miscarile din viata de zi cu zi si sa iti dezvolti musculatura in acelasi timp.

Controlul respiratiei pe tot parcursul efectuarii exercitiilor de stretching este de asemenea foarte important pentru ca imbunatateste eficienta acestora. Inspirul se realizeaza prin nari, expirul prelungit, prin gura. Exercitiile de stretching sunt considerate a fi eficiente atunci cand se obtine o tensiune placuta, nedureroasa, la nivelul grupei musculare antrenate. In cazul in care apare durerea sau disconfortul local, trebuie redusa intensitatea exercitiul cu o alta mai putin solicitanta asupra regiunii respective.