Drenaj limfatic sau „sangele alb”

Ce este limfa?

Limfa este al doilea lichid din organismul nostru, alaturi de sange. Aceasta mai este numita si „sangele alb’’ si reprezinta baza sistemului nostru imunitar. Limfa are un rol extrem de important in imunitatea si detoxifierea organismului. Este formata din vase separate in organism, cu „statii limfatice ganglionare” reprezentate de ganglionii limfatici. Tot limfa este cea care preia excesul de apa din organism si joaca un puternic rol in detoxifiere, facilitand eliminarea toxinelor.

Ce beneficii are drenajul limfatic?

Aceasta terapie aduce beneficii uriase corpului nostru si starii noastre de sanatate:

 1. Intareste imunitatea prin stimularea ganglionilor limfatici, determinandu-i sa fabrice anticorpi pentru organism;
 2. Accelereaza circulatia limfei si a sangelui la nivel intercelular, reducand retentia de apa din organism;
 3. Accelereaza eliminarea toxinelor;
 4. Stimuleaza procesul de  slabire, actionand asupra depunerilor de grasime si a celulitei;
 5. Detoxifiaza organismul;
 6. Reduce retentia hidrica (acumularea excesiva de apa) din tesuturi;
 7. Elimina balonarea;
 8. Imbunatateste calitatea somnului;
 9. Imbunatateste toate functiile organismului;
 10. Reduce stresul si oboseala cronica;
 11. Diminueaza edemele postraumatice si postoperatorii.

Beneficiile care se simt chiar dupa prima sedinta de drenaj limfatic: combaterea senzatiei de picior greu care apare din cauza sedentarismului si deshidratarii/ a lipsei de miscare, ameliorarea calitatii somnului.

Cine poate face drenaj limfatic?

Aceasta terapie reprezinta cea mai profunda forma de curatare a organismului la care oricine ar trebui sa apeleze, in cel putin doua-trei cure pe an. Este foarte benefica pentru ca sistemul limfatic este strajerul sanatatii noastre, iar ,,sangele alb’’ este buretele care aduna deseurile din organism si elimina toxinele, cu ajutorul globulelor albe din ganglionii limfatici.

Daca nu ajutam limfa prin masaj, sport, alimentatie, aceste toxine din corpul nostru aduna tot mai multa apa, celulele se degenereaza, pielea incepe sa imbatraneasca si celulele grase se inflameaza, ducand astfel la aparitia celulitei, iar sistemul imunitar devine deficitar si vulnerabil.

Drenajul limfatic este benefic femeilor care sunt insarcinate sau dupa nastere si au retentie de apa sau  picioare umflate. Unele femei, in perioada sarcinii, acumuleaza limfa in exces din cauza unei compresii puternice a vaselor limfatice mari in anumite zone ale corpului. O pot elimina cu ajutorul drenajului limfatic. De asemenea, toate persoanele care se află la dietă si vor sa slabeasca, pot apela cu incredere la acesta terapie.

De ce este bine sa facem drenaj limfatic?

Pentru ca limfa este un sistem mare de vase si organe care preiau si transporta deseurile de la celule si substantele nutritive. Sistemul limfatic functioneaza ca un filtru, prin eliminarea toxinelor, deseurilor si celulelor moarte. Detoxifierea prin drenaj limfatic este foarte importanta  intrucat ajuta si sustine sistemul imunitar in lupta cu bolile din organismul nostru.

In organismul omului se regasesc in jur de 6-10 litri de fluid limfatic care nu are pompa (asa cum se intampla cu inima), ci depinde numai de miscarile musculare si de respiratie. Acesta este motivul pentru care este bine ca exercitiile fizice, cele de respiratie si curele de drenaj limfatic, sa nu lipseasca niciunuia dintre noi.

Lichidul limfatic poate fi ingrosat de toxine daca nu se consuma suficiente lichide si daca nu se fac suficiente exercitii fizice. Exista diverse moduri prin care pot fi stimulati ganglionii limfatici, cum ar fi anumite tehnici si manevre de masaj.

Ajuta drenajul limfatic la diminuarea celulitei?

Suntem putini cei care, din pacate, stim ce presupune aceasta terapie si cat de necesara este in procesele de slabire si remodelare corporala si, mai ales, pentru sanatatea noastra. De ce? Pentru ca de la o circulatie deficitara pornesc toate, inclusiv si neplacuta noastra celulita.

Aceasta terapie nu trebuie sa lipseasca din cadrul programelor de slabire si a tratamentelor anticelulitice. Un program de slabire sau remodelare corporala, din studiile facute, este incomplet fara terapia cu drenaj limfatic.

Cum se face aceasta terapie?

Drenajul limfatic este un masaj terapeutic, combinat cu tehnici specifice si presiuni uşoare asupra ganglionilor limfatici, zone importante din organism unde se acumuleaza toxine pentru a fi drenate in sistemul  limfatic si apoi eliminate. Ganglionii limfatici sunt  localizati in regiunea gatului, a axilei, a sanilor, ombilicala, in zona inghinala si poplitee.

Drenajul limfatic nu este o simpla sedinta de masaj pentru cine stie sa o execute. Aceasta terapie este un masaj lent prin care se actioneaza asupra statiilor ganglionare si a traiectului vaselor limfatice. Este un masaj aparte care nu actioneaza prin stimularea musculaturii, ci prin stimularea limfei. Aceasta procedura de masaj presupune abordarea unor zone delicate ale corpului. Presiunea trebuie sa fie usoara, blanda si constanta. Ritmul de lucru la fel este unul lent, impus de viteza de scurgere pe care o are limfa prin vasele colectoare. Sensul de lucru este de la proximal spre distal in general. Drenajul limfatic manual este recomandat tuturor persoanelor, atat in cadrul masajului de intretinere, cat si in cadrul masajului terapeutic.

Drenajul limfatic este mai mult decat un masaj obisnuit, de aceea este recomandat sa fie efectuat de persoane calificate in domeniul masajului terapeutic, kinetoterapie sau fizioterapie.

Terapeutii Salus recomanda:

Pentru a avea rezultate vizibile si de durata, terapeutii Centrului Salus recomanda terapia cu drenaj limfatic cu o frecventa de 2-3 ori/ saptamana, timp de o luna. Garantam rezultate deosebite daca se va tine cont si de o alimentatie echilibrata, odihna si consumul a 1,5-2 litri de apa/ zi.

Contraindicatii

Drenajul limfatic nu este recomandat in cazul persoanelor cu inflamatii acute, tromboze, probleme cardiace majore, tumori maligne, diabet, patologie tiroidiana, in timpul menstruatiei, probleme ale pielii.


elena trifanArticol scris de Elena Trifan,
Kinetoterapeut & Antrenor Personal

 

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Open chat
Buna!
Cu ce te putem ajuta?
Call Now Button