Metoda Pilates este atrenamentul perfect. Trebuie sa-l incerci!

Introducere in metoda Pilates:

Peste 25 de milioane de oameni practica la ora actuala o forma de sport foarte indragita numita Pilates. Aceasta metoda  este un sistem complet de exercitii fizice, inventata de Joseph Hubertus Pilates acum mai bine de un secol. La inceput a fost o metoda medicala, acum este o forma de fitness foarte iubita si apreciata de toti cei care o practica. Aceasta metoda de fitness are un mare avantaj deoarece poate fi practicata de oricine, indiferent de conditia fizica, varsta sau sex.

Prin creearea acestei metode, Joseph Hubertus Pilates a gandit si a combinat exercitii care:

  • sa tonifieze si sa dezvolte o musculatura uniforma a intregului corp;
  • sa dezvolte si sa intareasca muschii posturali, astfel contribuind la corectarea posturii;
  • sa stabilizeze bazinul și centura scapulara, incepand din centrul acestuia,“powerhouse’;
  • sa dezvolte musculatura planseului pelvin, a diafragmului, a transversului abdominal numita de el “casa puterii”/ “power house”/ “the core’’ pentru a sustine si stabiliza coloana vertebrala;
  • sa imbunatateasca mobilitatea articulatiilor si  echilibrului;
  • sa creasca tonusul muscular si vitalitatea intregului corp;
  • sa poata face legatura intre corp şi minte.

Pilates Centrul SalusTelul acestei metode este obtinerea unui echilibru muscular, de a tonifia muschii slabiti si de a-i putea relaxa pe cei contractati. Acest lucru contribuie la imbunatatirea controlului asupra propriului corp, la cresterea fortei si a flexibilitatii corpului.

Cine poate sa faca Pilates?

Pilates poate face oricine. Acesta fiind asul pe care il are aceasta forma de sport. Toata lumea se poate bucura de aceasta minunata metoda de fitness incepand de la adolescenti si pana la seniori, femei, barbati, atleti, spotivi de performanta, persoane care au probleme cu spatele.

Ce beneficii are Pilates-ul?

Daca vei practica Pilates, centrul corpului tau va deveni mai puternic, iar coloana ta vertebrala va fi mai dreapta si mai stabila. Iti vei imbunatati postura, aspectul corpului, mobilitatea, echilibrul si coordonarea. Muschii intregului tau corp vor fi tonifiati si dezvoltati armonios. Abdomenul tau va fi mai plat si tonifiat in profunzime. De asemenea exercitiile Pilates contribuie la cresterea apetitului sexual ☺ si la un bun control al musculaturii pelvine.

Se poate slabi cu Pilates?

Da, se poate slabi cu Pilates. In ultima perioada din ce in ce mai multa lume incepe sa practice aceasta forma de sport pentru ca au inteles si s-au convins ca Pilates-ul te ajuta sa ai acel corp frumos tonifiat si puternic. Respiratia controlata din practica Pilates ajuta la accelerarea metabolismului si la regenerarea celulelor, iar prin tonifierea musculaturii acceleram motorul de ardere a caloriilor, acesta fiind  MUSCHIUL.

Pot practica si barbatii Pilates?

Haideti mai intai se ne punem intrebarea: Cine este creatorul acestei forme de sport? Si ce corp avea el la cei peste saptezeci de ani, tinand cont de faptul ca a avut rahitism si astm in copilarie. Impresia ca este un sport adresat femeilor se datoreaza faptului ca sunt  mai multe femei decat barbati care practica Pilates. Insa s-a observat ca in ultimii ani a inceput sa creasca si numarul barbatilor care practica aceasta forma de sport.  

Pot face Pilates daca am probleme cu spatele sau cu picioarele?

Da, se poate practica Pilates pentru ca exercitiile fizice sunt elementul cheie in ceea ce priveste refacerea musculara, dar de preferat, daca sunt probleme majore, exercitiile sa fie efectuate cel putin la inceput sub atentia unui Antrenor Personal sau Kinetoterapeut.

Cum actioneaza metoda Pilates asupra ”durerilor de spate”?

Exercitiile de Pilates sunt foarte eficiente in diminuarea durerilor de spate deoarece relaxeaza si tonifiaza acele grupe musculare care sunt in dezechilibru si care creeaza disconfort. Cu ajutorul exercitiilor de Pilates se constientizeaza aliniamentul corpului, se tonifiaza si se dezvolta uniform musculatura, se castiga mobilitate in acele articulatii care sunt rigide, ceea ce permite o miscare fluidă, intr-un mod natural.    

Daca practic Pilates mai am nevoie si de alte forme de sport?

Aici depinde de obiectivul fiecareia. Aceasta forma de sport cuprinde tot ce are corpul nevoie si functioneaza foarte bine atat ca tip unic de antrenament, fara sa mai fie nevoie si de alte forme de sport, cat si ca un antrenament complementar, si aici ma refer la sporturi precum: tenis, ski, inot, atletism, carate, dans etc.

Si dupa cum bine stiti, exercitiul fizic in momentul de fata este o necesitate normala pentru noi toti, indiferent de varsta, sex sau profesie. Va recomand sa incercati macar o data aceasta forma de miscare si, dupa cum spunea creatorul acestei metode:

,,După 10 sedinte veti simti diferenta, dupa 20 de sedinte veti vedea diferenta, la capatul a 30 de sedinte veti avea un corp cu totul nou.”

Deci va asteptam cu mare drag sa incercati macar cateva sedinte sau sa va „construiti” un corp nou cu totul. Alegerea va apartine. 🙂
Cu drag,
Elena


elena trifanArticol scris de Elena Trifan
Kinetoterapeut & Antrenor Personal

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Open chat
Buna!
Cu ce te putem ajuta?
Call Now Button