Vi se intampla frecvent ca atunci cand va imbracati cu o pereche de pantaloni lungi, sa va fie greu sa ramaneti intr-un picior? Afla din acest articol, cum te poate ajuta Pilates sa-ti imbunatatesti echilibrul fizic si sa va puteti indeplini activitatile zilnice fara probleme.

De ce Pilates pentru echilibrul fizic?

Exercitiile Pilates pentru echilibrul fizic,  sunt usoare si relaxante. Pilates este o forma de sport pe care oricine , indiferent de conditia fizica, o poate face. O clasa de Pilates combina exercitii ce pot fi adaptate obiectivelor fiecarui participant. Daca faci Pilates  pentru echilibrul fizic, vei capata o musculatura puternica, ceea ce te va ajuta sa ai o coloana vertebrala stabila si un abdomen plat si lucrat in profunzime.

Ce este echilibrul fizic?

Echilibrul reprezinta capacitatea innascuta a omului de a se mentine in pozitie verticala si de a se deplasa fara a exista riscul de a cadea.

Noi, oamenii, avem 5 simturi primare inca de la nastere: vazul, auzul, mirosul, gustul, atingerea(sensibilitatea tactila). Insa pe langa acestea, mai sunt si alte 3 simturi secundare dar la fel de importante si anume: foamea, setea si simtul vestibular. Insa mai putin cunoscut este cel din urma, respectiv sistemul vestibular. Acesta este parte integranta din urechea interna iar rolul lui principal este de a controla echilibrul corpului uman, de a transmite simtul prin care reusim sa ne orientam in spatiu, sa realizam in ce pozitie ne aflam, daca stam cu capul in jos sau stam intinsi pe jos, daca ne deplasam cu viteza si directia in care o facem. Acest sistem are la randul lui 3 canale in care se regasesc mici fire de par care sunt ca niste receptori si un el cu vascozitate mare. Cand acest gel se misca si atinge acei receptori, catre creier sunt transmise niste coordonate. Aceste date reprezinta pozitionarea noastra.

Ce factori influenteaza echilibrul fizic?

Un aspect esential pentru pastrarea echilibrului in timpuul exercitiilor fizice il constituie centrul de greutate. Acesta este specific fiecarui corp in parte. Atunci cand acesta cade perpedicular, in interiorul corpului echilibrul se poate mentine fara probleme. In momentul in care acesta se deplaseaza mult, unghiul fiind mult mai mare in comparatie cu pozitia de echilibru, atunci persoana respectiva nu isi va putea mentine corpul in pozitie verticala, pierzandu-si astfel echilibrul, cazand fie in fata, fie in spate, in functie de unde este situat centrul de greutate in acel moment.

Centrul de greutate se schimba atunci cand pasim, fie ca mergem sau alergam. De aceea nu trebuie sa avem impresia ca orice schimbare a centrului de greutate va determina dezechilibre.Doar ca in acel moment echilibrul depinde de modul in care percepe urechea interna si cerebelul situatia.

Cat de important este echilibrul fizic?

Practic echilibrul este functia care ne permite sa fim consienti in orice moment de pozitia noastra in spatiu.  Fara un echilibru perfect pozitia statul in picioare, specifica omului nu ar fi posibila. Dupa cum am specificat mai sus, echilibrul depinde de buna functionarea a sistemului nervos, de centrul de greutate al organismului si urechea interna. Orice dezechilibru a cel putin unuia din aceste componente, poate determina probleme, mai usoare sau mai grave, in mentinerea corecta a echilibrului pe verticala a propiului organism.

Ce putem face pentru a ne imbunatati echilibrul?

Din fericire, exista lucruri pe care le puteti face pentru a va imbunatati echilibrul, indiferent de varsta sau de abilitatea fiecaruia.

De exemlu:

– Cand va spalati pe dinti incercati sa stati intr-un picior; acest exercitiu va ajuta sa intariti musculatura mare a picoarelor imbunatatindu-se echilibrul individual al acestora.

– Cand asteptati pe cineva sau stati la vreo coada 🙂 incercati sa va ridicati pe varfuri. Acest lucru facut constant va va intari tendoanele si musculatura gambelor.

Lucrand cu oamenii zi de zi si vazand ca atata lume sta din ce in ce mai rau cu echilibrul din cauza joburilor sedentare, am introdus, subtil dar cu mare succes,  in programele noastre de exercitii fizice, exercitii care acorda o atentie deosebita mentinerii in stare perfecta de functionare a ochilor (exercitii de atentie), urechii interne (exercitii de echilibru), a cerebelului(exercitii de coordonare), a musculaturii si tendoanelor(exercitii de forta si rezistenta).

Pentru ca da, Organismul uman functioneaza ca un tot unitar.

Imaginati-va ca soarele s-ar hotari, intr-o zi, sa nu mai rasara. Ar fi un dezastru? Bineinteles…Acelasi dezastru se produce si in acest mic colt al universului care suntem noi atunci cand neglijam, zilnic, una din partile noastre.

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Open chat
Buna!
Cu ce te putem ajuta?
Call Now Button