„Spatele drept, barbia usor ridicata, pieptul in fata, abdomenul incordat!” Aceasta este indemnarea pe care noi instructorii de pilates o folosim la fiecare curs. Si stiti ce? Chiar merita sa luati masuri cand auziti aceste indemnuri. Cum iti poti imbunatati postura cu metoda Pilates, iti spunem in acest articol.

  Insa, inainte de a va spune ce poate face metoda Pilates pentru postura, va dam un test pe care il puteti face oricand mergeti pe strada: fiti atenti la postura si la mersul vostru atunci cand treceti pe langa o vitrina. Sunteti multumiti de ceea ce vedeti?

De unde vine postura defectuoasa?

   Mai devreme sau mai tarziu, toti devenim constienti de unde vine postura defectuoasa. De la calculator si telefon, primii vinovati. Mai exact, de la postura incorecta la birou pe care o luam cu noi si pe canapea, in masina, chiar si cand mergem pe strada. Ajuta, desigur, si privitul insistent in telefon: cu capul aplecat si ceafa indoita, concentrati pe orice altceva decat pe senzatiile din corp. 5 minute acum, 5 minute mai incolo si asa se acumuleaza ore intregi de presiune in zona cervicala si intreaga coloana vertebrala.

Stiai toate acestea, iar spatele te doare si pe tine uneori, dar pana acum ai preferat sa ignori semnele si sa-ti vezi mai departe de treaba. Pentru ca da, obisnuinta si comoditatea sunt foarte puternice, cel putin mai puternice ca noi intr-o zi cu atatea pe cap. Vestea proasta este ca, odata “dobandita”, postura defectuoasa se corecteaza doar cu multa atentie, exercitii specifice si contientizare.Vestea si mai proasta este ca, daca nu se corecteaza, o postura gresita se transforma in timp in deformari ale coloanei vertebrale si durerile corespunzatoare.

Cum iti corecteaza Pilates postura defectuoasa ?

 Trebuie sa stii ca, la origini, Pilates este o metoda de recuperare medicala. Joseph Pilates, cel ce a pus bazele acestei metode, s-a inspirat din gimnastica, yoga, balet si body building pentru a crea o serie de exercitii ce armonizeaza complet musculatura si mintea.

Aceste excercitii acorda deosebita atentie musculaturii posturale si abdominale, adica exact acei muschi ce sustin coloana vertebrala. Lucrate pe saltea sau la anumite aparate, exercitiile Pilates creeaza armonie intre corp si minte. Executand incet, cu atentie, inveti sa-ti constientizezi corpul si in acelasi timp, sa eliberezi mintea. Scopul este sa devii constient  si sa iti corectezi postura prin tonifierea muschilor stabilizaatori ai spatelui, muschilor abdominali si ai pelvisului.

Joseph Pilates spunea ca “in 10 sedinte vei simti diferenta, in 20 de sedinte vei vedea diferenta, iar in 30 de sedinte vei avea un corp cu totul nou”.

Pot face Pilates daca pe langa postura defectuoasa am cifoza, scolioza sau lordoza?

Da! Asa cum spuneam mai sus, metoda Pilates este la origini o forma de recuperare medicala. Principiul de baza este ca modul in care executi exercitiul este mai important ca exercitiul in sine. Fara graba, cu atentie la fiecare miscare! Scopul este de a intari trupul uniform, de a reface energia si a creste mobilitatea musculara si articulara. Toate acestea duc la corectarea posturilor vicioase. Iar corpul tau are mare nevoie de acest echilibru.

De ce Pilates pune accent pe postura?

Pentru ca o postura corecta iti influenteaza starea de sanatate. O postura corecta amelioreaza durerile de cap, de spate, de sold sau genunchi. Ne permite sa ne miscam mai eficient pentru ca ne creste rezistenta musculara. Crescand rezistenta putem face mai multa miscare. Facand mai  multa miscare, circulatia se imbunatateste. Toate acestea ne fac sa ne simtim mai  bine, sa avem incredere in corpul nostru.  A avea o postura corecta, nu este greu, insa trebuie sa devii constant constient de aceasta.

  Cu drag,

   Elena

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Open chat
Buna!
Cu ce te putem ajuta?
Call Now Button