Metoda Pilates – cea mai recomandata forma de miscare

 Metoda Pilates, cand si de cine a fost creata?

 Metoda Pilates isi ia numele de la Joseph Pilates, un german, care a trait o buna parte a vietii in America. Acesta a conceput metoda Pilates ca o noua abordare a exercitiilor fizice si imbunatatirii tonusului muscular in primele decenii ale secolului trecut. Metoda sa includea utilizarea mai multor aparate, poate cel mai cunoscut fiind Pilates Reformer, care este folosit in foarte multe centre de fitness in intreaga lume.

 Joseph Pilates a fost probabil prima persoana care a combinat ideile occidentale si orientale despre sanatate fizica si fitness. El a cercetat si practicat o multime de exercitii fizice, variind de la exercitii romane si grecesti la gimnastica recuperatorie si exercitii de body building. De asemenea, Joseph Pilates a practicat disciplinele orientale yoga, tai chi, artele martiale si meditatia Zen. In plus, a studiat anatomia si miscarile animalelor. Adunand toate aceste informatii, el a pus bazele metodei Pilates.

In 1923, Joseph Pilates s-a mutat in America, unde si-a deschis primul studio de pilates la New York alaturi de Clara, sotia si asistentul sau. Noua lui metoda s-a bucurat de suscces inca de la inceput, de avantajele sale bucurandu-se inclusiv faimosii dansatori Marha Graham si George Balanchine, care au descoperit in Pilates cel mai bun mod de a-si vindeca leziunile si de a preveni aparitia lor.

Doresc sa-mi tonifiez corpul, poate Metoda Pilates sa ma ajute?

Unul dintre marile beneficii ale metodei Pilates este faptul ca tonifiaza musculatura intregului corp. Indiferent de varsta, sexul sau de nivelul tau de fitness, Pilates este grozav cand vine vorba de tonifiere. Daca faci acesta foma de sport de 2-3 ori pe saptamana, vei avea rezultate vizibile in doar cateva luni! Cel mai des intalnit si, totodata, unul dintre cele mai eficiente tipuri de Pilates pentru tonifiere este Pilates Mat. Acesta se realizeaza pe o saltea simpla si implica efectuarea unui set de exercitii pentru intarirea zonei core, a muschilor bratelor, spatelui si ai picioarelor. Alte tipuri de Pilates eficiente in intarirea musculaturii sunt Stott Pilates si Reformer Pilates, acestea utilizand aparate si echipamente.

Daca am probleme cu spatele, Metoda Pilates este recomandata?

Da, de fapt, anumite exercitii Pilates sunt frecvent recomandate pentru prevenirea si ameliorarea durerilor de spate, atat pentru zona cervicala, cat si pentru zona lombara sau toracala. Acestea intaresc suportul central al spatelui, stimuleaza corectarea pozitiei si intaresc musculatura spatelui, eliberandu-i tensiunea.

Daca ai dureri de spate, ar fi bine totusi sa consulti medicul inainte de a participa la orice program de exercitii fizice. De asemenea, trebuie sa iei in vedere urmatoarele:

– Daca esti nou la Pilates sau daca spatele tau este foarte fragil, ar fi bine sa incepi prin efectuarea exercitiilor de baza, mai usoare, pentru a nu-ti suprasolicita coloana vertebrala.

– Respira! Respiratia profunda activeaza muschii de baza ai trunchiului.

– Muschii abdominali si ai spatelui se sprijina reciproc. Asadar, ia in calcul efectuarea exercitiilor pentru abdomen daca vrei sa iti intaresti musculatura spatelui, sa iti corectezi postura si sa scapi de dureri.

– In timpul antrenamentului, tine-ti gatul lung si umerii jos, departe de urechi, ca o girafa. Fii atent la simetrie si la echilibru. Umerii trebuie sa fie la acelasi nivel cu soldurile.

Metoda Pilates, beneficii:

– Corecteaza postura.

– Creste flexibilitatea.

– Intareste zona core.

– Creste nivelul de energie.

– Ajuta la tonifire, in special la diminuarea numarului de centimetri in talie.

– Elibereaza stresul.

– Amelioreaza durerile de spate.

– Creste nivelul de concentrare.

– Imbunatateste capacitatea pulmonara.

– Creste echilibrul.

Poate oricine sa faca Pilates?

Deoarece Pilates poate fi modificat in functie de persoana, putand fi atat un antrenament provocator cat si un antrenament bland, majoritatea oamenilor nu ar avea nicio problema cu aceasta metoda. Este potrivit atat pentru persoanele care nu sunt obisnuite sa faca sport, cat si pentru sportivii de performanta. De asemenea, se adreseaza oricarei varste, atat femeilor cat si barbatilor.

Metoda Pilates nu este totusi recomandata daca ai urmatoarele probleme de sanatate:

– tensiune arteriala instabila;

– osteoporoza severa;

– risc de formare a cheagurilor de sange.

 

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Open chat
Buna!
Cu ce te putem ajuta?
Call Now Button