Spasme musculare – de ce apar si cum le tratezi?

Spasme musculare – de ce apar si cum le tratezi?

Ce sunt spasmele musculare?

Spasmele musculare sunt miscari bruste si involuntare ale unui muschi, ale unui grup de muschi sau ale unui organ. Ca simptomatologie, cand ai spasme musculare ai impresia ca ti se misca muschii, ca se zbat. E un fenomen incontrolabil, te ia mereu prin surprindere, iar zvacul sau tresarirea aceasta a muschilor poate dura intre 1 si 15 minute.

De ce apar spasmele musculare?

Exista mai multe motive care determina aparitia acestor spasme musculare, fiecare depinzand de factorii predispozanti, de partea corpului implicata si de mediul inconjurator in care traiesti.

Acestea pot aparea:

  • Atunci cand muschiul sau grupul de muschi este prea solicitat si obosit;
  • Daca muschiul sau grupul de muschi a fost supus unei supraincarcari;
  • Daca ai carat ceva sau, pur si simplu, daca ai mentinut aceeasi pozitie timp indelungat;
  • Ca urmare a dezechilibrului electrolitilor, substantelor chimice care regleaza cele mai importante functii ale organismului: calciu, fosfor, magneziu, potasiu si sodiu. Acest dezechilibru poate aparea in urma deshidratarilor cauzate de transpiratie excesiva, febrei, diareei, a varsaturilor prelungite sau, pur si simplu, din cauza faptului ca organismal nu absoarbe electolitii ca urmare a unor afectiuni ale stomacului, a unei medicatii sau a modului in care are loc hranirea.
    Mai explicit, din cauza deshidratarii si a dezechilibrului electrolitic, celula musculara ramane fara energie si fara lichide, devenind hiperexcitabila, rezultatul constand intr-o contractie puternica, adica acest spasm muscular despre care vorbim.

Spasme musculare – simptome si cauze

Spasmele musculare debuteaza cu dureri acute, dar de scurta durata, ale muschilor, timp in care acestia se contracta involuntar. Cauzele spasmelor in ceea ce priveste muschii scheletului, adica cei din jurul oaselor, sunt: efortul prelungit, epuizarea fizica, prezenta in exces a stimulantilor precum cafeina sau pseudoefedrina si din cauza circulatiei deficitare. Aceste spasme apar frecvent la musculatura picioarelor, a gambelor in special, a spatelui, a ochilor si a gatului.

Alte cauze care determina aparitia spasmelor musculare pot fi anumite boli, precum: diabetul, anemia, boli de rinichi sau de tiroida si orice problema ce deregleaza sistemul hormonal. De asemenea, boli ale sistemului nervos, precum scleroza multipla sau leziuni ale maduvei spinarii, pot cauza spasme.

Spasme musculare nocturne

Spasmele nocturne apar frecvent pe parcursul noptii si pot deveni dificil de tratat deoarece, de multe ori, cauza aparitiei ramane neidentificata. Apar mai des la femei, incidental or crescand odata cu varsta.

Spasmele musculare ale membrelor inferioare apar predominant noaptea si pot dura pana la 9 minute. In prima faza a spasmului poti simti durere intensa care te poate trezi din somn, durere ce este atenuata in episoadele de contractie urmatoare. De aceea, de cele mai multe ori, cei care au frecvent spasme musculare, acuza insomnie secundara. Cele mai afectate grupe musculare sunt cele de la nivelul gambei, insa pot aparea crampe si la nivelul piciorului, in special la degetul mare sau la nivelul coapselor.

Cum tratezi spasmele musculare?

Tratamentul spasmelor presupune eliminarea cauzelor care au dus la formarea lor. Spuneam, mai sus, in acest articol, ca cel mai des intalnit motiv pentru care aceste spasme apar este deshidratarea si dezechilibrul de electroliti.

Asadar, preventia este un tratament sigur si natural pentru aceste spasme. Deshidratarea este o problema cu care multi se confrunta, insa nu toti o constientizeaza. Celulele corpului, inclusiv cele care formeaza muschii, au nevoie de apa pentru a functiona, pe langa glucoza, sodiu, potasiu, calciu si magneziu. De aceea se vorbeste despre regula de a bea un minim de 2 litri de apa pe zi!

Atunci cand muschiul sau grupul de muschi este prea solicitat si obosit, in general dupa antrenamente mai dure, cand muschii pot avea spasme se recomanda masajul deep tissue sau terapeutic. Informatii despre aceste tipuri de masaj, gasiti aici:  http://www.centrulsalus.ro/masaj/masaj-terapeutic/                       http://www.centrulsalus.ro/masaj/deep-tissue/

In cazul muschilor intrati deja in spasme, se recomanda stretching-ul. Acesta consta in intinderea muschiului afectat si in intreruperea spasmului. Pentru celelalte tipuri de spasmuri, cele ale muschilor netezi si pentru distonii, este necesar un consult medical si cateva analize pentru a afla exact cauza de fond.

Chiar daca nu dam importanta atat de mare alimentatiei, atunci cand vine vorba de spasmele musculare, aflati ca un mod sanatos si echilibrat de a ne hrani ne poate ajuta, ba mai mult, ne poate scapa de aceste spasme musculare. Plecand de la idea ca spasmele musculare sunt generate de la un deficit de potasiu, putem introduce in alimentatia noastra alimente care au un continut crescut din acest mineral. Pentru aceasta se recomanda consumarea regulata a pestelui, a fructelor uscate, a bananelor, a cerealelor, a patrunjelului verde si a susanului. Se recomanda, de asemenea, evitarea bauturilor acide, a rosiilor si otetului, deoarece acestea blocheaza asimilarea de calciu.

Alte metode de a trata spasmele pot fi aplicatiile de gheata, antiinflamatoarele orale sau exercitiile fiizice controlate si supravegheate de un specialist precum pilatesul, stretching-ul sau yoga.

Daca te confruntati cu astfel de probleme si vrei sa te ajutam sau daca stii un alt tratament decat cele prezentate in articol care te-a ajutat sa scapi de spasmele musculare, nu ezita sa lasi un comentariu mai jos sau sa ne scrii la centrul.salus1@gmail.com.


Articol scris de Cristiana Munteanu, cristina munteanu
Antrenor & Specialist Remodelare corporalaerror: Continutul este protejat !!